fbpx
Een brandmelder is verplicht in woningen en bedrijfspanden

Brandmelder

Brandmelder nodig?

Brandmelder nodig? In bedrijfspanden moeten alle ruimtes die bij brand op de ontruimingsroute liggen, voorzien zijn van rookmelders. In het bouwbesluit voor bedrijfspanden staan bovendien ook voorschriften voor het op tijd opmerken van een brand. Een brand signaleert u met brandmeldinstallaties en brandmelders.

Brandmelder verplicht! Vanaf 1 juli 2022 moet ook elke bouwlaag van een woning voorzien zijn van een rookmelder. Daarnaast moet bij een woning, in de afgesloten ruimtes die op de vluchtroute liggen, ook een rookmelder hangen.

Of het nu voor een bedrijfspand is of voor een woning, brandveiligheid is belangrijk. Brandmelders zijn niet alleen verplicht, ze redden ook letterlijk levens. Het is dus belangrijk dat de juiste brandmelder op de juist plek is geplaatst.

Wij delen hier graag een aantal aandachtspunten met u die van belang zijn voor het kiezen van de juiste brandmelder.

Brandmelder

Type brandmelder

Brandalarmen moet passen bij de (mogelijke) situatie. Daarvoor moet u weten hoe het gebouw gebruikt wordt, wat de bouwkundige locatie is en welke stadia van een brand er zijn.

Tevens is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de wet en regelgeving omtrent brandveiligheid en brandpreventie. Van der Molen helpt u graag en heeft de nodige kennis in huis! Er zijn diverse brand en rookmelders. Zo zijn er onder andere:

  • Rookmelders
  • Hittemelders
  • Combimelders
  • Koolmonoxidemelders
  • Vlammenmelders
  • Handbreukmelders

Veel voorkomende brandmelders: rookmelders en thermomelders

Een rookmelder reageert op rookverschijnselen van een brand. In veel gevallen is dat een geschikte brandmelder. Het kan echter zijn dat een ruimte bijvoorbeeld vrij veel (water)damp bevat. Dan kunt u vaak vals brandalarm krijgen bij een rookmelder. In zo’n geval is een hittemelder, ook wel thermomelder genoemd, een mooie uitkomst.

De meest toegepaste rookmelders zijn optische rookmelders. Deze rookmelders reageren op de dichtheid van de lucht. Ionisatie rookmelders bevatten radioactief materiaal en worden daardoor, steeds minder gebruikt. Lineaire rookmelders reageren ook op de dichtheid van de lucht en zijn geschikt voor grotere afstanden.

Interesse in rookmelders? Lees dan alles over rookmelders, NEN rookmelders, of neem contact op met ons.

Brandalarm

Combimelders, koolmonoxidemelders, vlammenmelders en handbreukmelders

Een combimelder werkt niet alleen als brandmelder. Het is een rookmelder en een thermomelder in één. Daarnaast zijn er ook nog koolmonoxidemelders.

Een koolmonoxidemelder is geen brandmelder, maar is wel van belang. Het is een bekende melder, ten behoeve van de veiligheid in een pand. Een koolmonoxidemelder is geen vervanger van een rookmelder. Koolmonoxidemelders zijn er voor het melden van een ongewenste hoeveelheid Koolmonoxide (CO). CO is een onzichtbaar, levensgevaarlijk en reukloos gas.

Een vlammenmelder ‘ziet’, zoals de naam al doet vermoeden, vuur. Handbreukmelders zijn de melders waar u een ruitje met de hand moet induwen.

Brandmelder en brandalarminstallatie

Elke brandmelder is niet zomaar geschikt. Een brandmelder moet passen bij de brandmeldinstallatie. Het is dus bij de aanschaf van zowel een brandmelder als een brandalarminstallatie, van belang om het juiste type en het juiste merk te kiezen.

Brandveiligheidsproducten van het merk Siemens hebben bijvoorbeeld een hele hoge kwaliteit. Ze zijn alleen niet altijd te combineren met brandveiligheidsproducten van andere merken. Als u een hoge kwaliteit wil, is het dus handig dat u vooraf het juiste merk kiest.

Zoals u ziet komt er veel kijken bij het uitzoeken van de juiste brandmelder, zowel voor grote villa’s als voor bedrijfspanden. Bij Van der Molen helpen wij onze klanten van A tot Z. Meer weten over brandmelders of brandalarminstallaties? Neem dan contact op met ons. Van der Molen. Dat voelt veilig.

Brandmeldinstallatie

Wij denken met u mee!

Als familiebedrijf zit maatwerk, persoonlijke aandacht en kwaliteit in ons DNA. Wij denken vérder dan gevraagd. Het leveren van camerasystemen is specialistisch werk, met name door de vele mogelijkheden van toepassing. Wij hebben onze vakkundige specialisten die u de weg kunnen wijzen in alle mogelijkheden die er op dit vakgebied zijn. Zij kunnen in overleg met u een camerasysteem leveren dat bij de vereisten, de situatie en uw eigen en/of bedrijfswensen past. Uw camerabewaking is bij ons in vakkundige handen.

Wilt u meer weten?

U kunt geheel vrijblijvend een afspraak maken met één van onze adviseurs om uw vragen en wensen op het gebied van camerabewaking te bespreken.

Wij zijn gecertificeerd partner van:

CCV gecertificeerd

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) werkt aan een veilig en leefbaar Nederland. Wij werken volgens de richtlijnen van het CCV en worden daarop ook beoordeeld in onze jaarlijkse audit. U bent als klant op deze wijze verzekerd dat wij onze organisatie goed op orde hebben en een betrouwbare partner zijn voor uw camerabewaking.